Recept på fisk och skaldjur

Lax med Mango

Lax, ca 700 gr
1 Mango
1 Lök
1 Äpple
1 Chili
Parmesan
1 Lime
Salt
Peppar
Delidas

Dela vid behov laxen i mindre bitar och lägg in i aluminiumfolie med en klick smör. Lägg på grillen i ca 15 minuter.

Skala mango & äpple och skär upp i tärningar, fin hacka chili & lök och blanda allt. Smaka av med salt och peppar samt Delidas om ni vill ha mer drag.
Servera med bakpotatis.

Hummer & Räkor med Limeaioli

1 Hummer per person
Ca 500 gr oskalade Räkor per person

Limeaioli
3 ägggulor rumstempererade. OBS viktigt!
God Olivolja
1 dryg tsk Dijonsenap
Saften av en liten Lime
Svartpeppar
2 klyftor vitlök

Vispa ihop lime, ägg, dijon och svartpeppar. Strila ner oljan samtidigt som du vispar. Pressa i vitlöken. Smaka av. Ställ i kylen i minst 1 timme.
Grymt gott som förrätt eller plock. En billig olivolja kan förstöra allt.

Linnéas Hummer & Parmesansufflé

2 kokta Hummrar
4 grön sparris
Saften från 1 citron
1 msk rapsolja
1/2 rödlök
Creme Fraiche
30 gr löjrom
1 näve bladspenat
Dill
Salt & Pepper

Parmesansufflé
1 ägg
1 dl vispgrädde (gärna ekologisk)
2 msk ströbröd
1 röd chili
1 röd paprika
50 gr parmesanost

Börja med sufflén. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ägg, ströbröd och grädde. Låt stå och svälla. Tillsätt finhackad chili & paprika samt grovriven parmesan. Smörj fyra mindre formar, häll i smeten och grädda i ca 30 minuter.

Skala och koka sparrisen. Låt den svalna och lägg den sedan i en marinad bestående av rapsolja & citronsaft. Gör en sås av finhackad rödlök & Creme Fraiche. Ta ur hummern och skär den i mindre bitar och lägg ovanpå sparrisen med sufflén vid sidan. Ringla på såsen och dekorera med dill.

Linnéas Ekolax & Pilgrimsmusslor

Ekolax
Pilgrimsmusslor, 3/person
Tomater
Delidas
Grädde
Salt & Peppar

Skär lax och pilgrimsmusslorna i mindre bitar. Stek på svag värme i några minuter (går även bra att ångkoka). Hacka ner tomaterna i pannan. Slå på lite grädde och Delidas, salt & peppar efter behov.
Ta inte för mycket grädde, det skall bli mer "gegga" än sås. Servera med ris, potatis eller pasta.

Riktigt gott. Pilgrimsmusslorna passar perfekt tillsammans med ekolaxen.

Fröyafrukost

Ett gott alternativ till din vanliga frukost.

Fröyalax
2 kokta ägg
Olivolja
Rosépeppar
Löjrom
Delidas

Skiva Fröyalaxen tunt. Hacka ner äggen. Krossa rosépepparkornen. Blanda allt med en skvätt olivolja och Delidas. Toppa med löjrom. Grymt gott!

God lax utan gluten & laktos

600 gr ekologisk lax
3 msk vita & svarta sesamfrön
1 Chili
1 msk pumpakärnor
Rapsolja till stekning

Ugnsrostade rotfrukter
800 gr valfria rotfrukter
Rapsolja
Salt & Peppar

Avokadokräm
2 Avokado
Saft från 1 lime
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 230 gr. Vänd rotfrukterna i oljan. Krydda med salt & peppar.
Ugnstek i ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.

Mixa ihop Avokadokrämen, smaka av med salt.

Skär laxbitarna i mindre bitar. Krydda med salt & peppar och rulla i fröblandningen och den finhackade chilin. Stek i rapsolja några minuter runt om.

Servera med en limeklyfta

Örtmarinerad tonfisk med mango

Ingredienser
4 port
Tonfisk, Sashimi ca 600 gr
1 kruka koriander
1 kruka mynta
1 tsk rosépeppar
2 st lime
Sesamolja
Salt o Peppar
Sallad
Babyspenat 70 gr
2 st mango
2 st avocado
3 st salladslökar
1 röd chili

Dressing
0,5 dl sesamolja
1 lime
1 tsk flytande honung
2 msk soja, gärna Tamari el Shuyo

GÖR SÅ HÄR:
Skölj spenaten och låt den torka. Skala mangon och skär i mindre bitar. Ta ur köttet ur avokadon. Strimla salladslöken. Blanda ihop allt ovanstående. Blanda ihop dressingen. Kärna ur chilin och finhacka. Skär ca två cm tjocka skivor av tonfisken. Hacka örterna och smula rosépepparn. Lägg allt på ett fat och pressa över lime. Salta. Gnid in tonfisken med örterna, lime och salt. Hetta upp sesamolja i en stekpanna och lägg i tonfisken. Stek tonfisken snabbt på båda sidor, max ca en minut per sida. Det är viktigt att tonfisken är rå i mitten annars blir den torr och tråkig. Ta ur tonfisken ur stekpannan och låt den vila fem minuter. Skär upp tonfisken i mindre bitar och blanda med salladen. Toppa med chilin.

Tomatig fiskgryta


Gjorde en mycket lyckad superenkel fiskgryta idag som borde passa alla stressade föräldrar.

500 g torskrygg

2 msk smör

1/2 purjolök

2 fintärnade morötter

4 fintärnade poatisar

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

1,5 dl vatten

2 msk grönsaksfond

1 flaska Itigo finkrossade tomater (690 g)

Salt

Svartpeppar

Babyspenat

Ev några stänk Delidas

Fräs purjolök, potatis, vitlök, morötter ett par minuter

Blanda i vin, tomater, fond, vatten och grädde.

Låt koka ihop under 12 minuter

Lägg i fisken, skuren i bitar.

Låt koka försiktigt under svag värme under 5 minuter.

Smaka av med salt och svart peppar

Servera med lite färsk babyspenat.

Njut tillsammans med resten av det vita vinet

/Jens

Laga fisk i micron: Fisk     Fisksoppa

Fisk med skirat smör

Ett väldigt enkelt och gott recept. Flera fisksorter kan användas, såsom ex plattfisk eller torsk.

Ca 1 kg fisk
Ca 100 gram smör
Salt & peppar
Citron
Persilja
Pepparrot

Salta & peppra efter egen smak, stek fiskeni smör på svag värme tills den är genomstekt (ca 5 min). Smält smör i en kastrull. Hacka persiljan. Servera omgående med ex kokt potatis.

Sparris med halstrad Pilgrimsmussla

1-2 knippe vit och/eller grön sparris
Smör eller rapsolja till stekning
8 pilgrimsmusslor
salt & peppar

Citrondressing
1 dl färska örter
1 dl olivolja
Saften från en citron och lite rivet skal
1 vitlöksklyfta
Salt
Parmesan

Blanda alla ingredienser utom parmesanen till dressingen och låt stå i kylen i någon timme. Tar fram smakerna.

Skala vit sparris. Sjud i lättsaltat vatten tills den blir mjuk alternativt stek på svag värme. Klart på några minuter.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Hetta upp en panna och stek i smör eller olja tills musslorna fått en fin stekyta. Stek inte för länge, de skall vara minst halvråa i mitten.

Lägg grön och vitt sparris i botten, ringla över dressingen. Toppa med pilgrimsmusslorna och riven parmesan.

Nordisk Sashimi på lax

En enkel men likväl fantastisk rätt, klart lämplig som förrätt eller istället för snacks. Mycket gott. Tar ca 20 minuter att svänga ihop.

450 g Fröya lax

Nordic Vinaigrette:
2 matskedar olivolja
2 matskedar saft från en citron
1 / 2 tesked rivet citronskal
1 / 2 tesked riven pepparrot
1 matsked vardera av finhackad gräslök & dill
Salt
Rosepeppar

Så här gör du: 

Skär tunna skivar av laxen, max 3 mm tjocka
Lägg upp snyggt på ett serveringsfat
Blanda resten av ingredienserna
Precis innan servering så häller du en del av vinaigretten över laxen och toppar försiktigt med salt och krossad rosepeppar.

Ännu bättre:
Lägg till syrligt svenska höstäpplen och toppa med parmesanost.

Halstrad Tonfisk

Dressing (Gör först)
2 Finhackade vitlökar
1 äggula
Svartpeppar
1 dl permesan riven
0,5 dl olivolja
Saft av en halv citron

Låt dressingen stå i kylen i en timme. Den skall vara tjock, tycker du att den är för tjock, tillsätt mer olivolja.

Halstra tonfisken max en minut på varje sida om den är ca 2-3 cm tjock, den ska vara rå i mitten. Lägg upp på salladsbädd av hackad spenat och bladpersilja. Tillsätt dressing.

Att halstra
Krydda tonfisken, pensla lätt med olivolja och lägg i het torr tjockbottnad gjutjärnspanna. Halstring bör göras på lagom hög värme för att råvaran skall få vacker färg.

Torskrygg el Rödspätta i Tomatsås med Parmesantäcke toppat med Räkor

Torskryggfilé eller Rödspätta
0,5 citron
Salt & Peppar
1 dl torrt vitt vin
Parmesanost
Nyskalade räkor 

Om du använder Torskrygg:

Häll lite olivolja i en ugnsfast form.
Lägg i ca 8-10 bitar torskrygg (väl tinade).

Pressa ca en halv citron över fisken och salta och peppra lätt.

Om du använder Rödspätta:

Häll lite olivolja i en ugnsfast form.
Salta och peppra filéerna lätt och strö över lite finhackad dill.
Rulla ihop filéerna (väl tinade) och lägg tätt i formen.
Pressa ca en halv citron över fisken.

Tomatsås

Olivolja el rapsolja
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
1 tsk Oregano
1 tsk Timjan
0,5 msk Basilika
1 msk Balsamico
1,5 dl torrt vitt vin
1 fl finkrossade tomater
Soltorkade tomater
Delidas eller färsk Chili
Ev 2 dl grädde

Finhacka lök, soltorkade tomater, chili och vitlök. Fräs i lite olivolja i en kastrull, den får inte bli bränd. Låt örterna fräsa med en stund på slutet. Slå i vinet, Balsamico och de finkrossade tomaterna. Låt koka upp. 

Vill du ha en krämigare sås, slå i grädden tillsammans med vinet. Vill du ha den slät kör den i mixern. Stavmixer går utmärkt.

Smaka av. Salta och peppra efter behov.

Koka upp såsen och häll den direkt över fisken. Riv parmesan och strö över.

Ställ in fisken i mitten av ugnen. Gratinera i ca 15 min, 150° (varmluftsugn).
Ställ in fisken i mitten av ugnen. Gratinera i ca 15 min, 200° (vanlig ugn).

Tag ut och strö nyskalade räkor över ugnsrätten, ...servera pronto!