Tonfisk med Päronsallad

Tonfisk
Päron
Avocado
Blåmögelost
Olivolja
Soya

Stek tonfisken snabbt, den skall vara rå i mitten. Hacka ner päron och avocado, blanda ihop till sammans med mögelosten. ringla över lite olivolja och soya, Grymt gott!

Örtmarinerad Tonfisk med Mango

Ingredienser
4 port
Tonfisk, Sashimi ca 600 gr
1 kruka koriander
1 kruka mynta
1 tsk rosépeppar
2 st lime
Sesamolja
Salt o Peppar
Sallad
Babyspenat 70 gr
2 st mango
2 st avocado
3 st salladslökar
1 röd chili

Dressing
0,5 dl sesamolja
1 lime
1 tsk flytande honung
2 msk soja, gärna Tamari el Shuyo

GÖR SÅ HÄR:
Skölj spenaten och låt den torka. Skala mangon och skär i mindre bitar. Ta ur köttet ur avokadon. Strimla salladslöken. Blanda ihop allt ovanstående. Blanda ihop dressingen. Kärna ur chilin och finhacka. Skär ca två cm tjocka skivor av tonfisken. Hacka örterna och smula rosépepparn. Lägg allt på ett fat och pressa över lime. Salta. Gnid in tonfisken med örterna, lime och salt. Hetta upp sesamolja i en stekpanna och lägg i tonfisken. Stek tonfisken snabbt på båda sidor, max ca en minut per sida. Det är viktigt att tonfisken är rå i mitten annars blir den torr och tråkig. Ta ur tonfisken ur stekpannan och låt den vila fem minuter. Skär upp tonfisken i mindre bitar och blanda med salladen. Toppa med chilin.

Tonfisk med Vinäger & Sesamolja

Tonfisk
Spenat

Vinäger, gärna Minus 8
Schalottenlök
Gräslök

Sesamolja
Lime
Soya, gärna Tamari
Flytande honung

Stek tonfisken snabbt, den skall vara rå i mitten. Blanda vinäger schalottenlök och gräslök och ställ in i kylen ca 1 h. Blanda Sesamolja, lime, honung och soya i en egen skål. De två skålarna med dressing kan användas var för sig eller i kombination med varandra. Servera med rå spenat och, om så önskas, med lite mango på sidan.

Halstrad Tonfisk

Dressing (Gör först)
2 Finhackade vitlökar
1 äggula
Svartpeppar
1 dl permesan riven
0,5 dl olivolja
Saft av en halv citron

Låt dressingen stå i kylen i en timme. Den skall vara tjock, tycker du att den är för tjock, tillsätt mer olivolja.

Halstra tonfisken max en minut på varje sida om den är ca 2-3 cm tjock, den ska vara rå i mitten. Lägg upp på salladsbädd av hackad spenat och bladpersilja. Tillsätt dressing.

Att halstra
Krydda tonfisken, pensla lätt med olivolja och lägg i het torr tjockbottnad gjutjärnspanna. Halstring bör göras på lagom hög värme för att råvaran skall få vacker färg.