SYNBIOTICS 15
Boosta ditt immunförsvar. Ett svenskt bakterie- & fibertillskott för tarmfloran & immunförsvaret. Bygger på 15 års klinska studier.
- 30 dagsdoser
- 15 miljarder utvalda mjölksyrabakterier
-  3 patenterade bakteriestammar
-  5 gram av 4 olika fibrer
-  Fri frakt inom Sverige


Läs mer här

En guide till ett bra resultst!

Här kommer lite information för att du skall få ut så mycket som möjligt av ditt kött.

Allt vårt kött levereras vakumpackat – bäst före datum står på förpackningen. Det är fel att tro att man har fyra veckor på sig att äta upp köttet om köttet har bäst före datum om fyra veckor. Förefaller vara en utbredd missuppfattning. Till skillnad från till exempel fisk så måste kött ”ligga till sig” för att bli bra. Jag rekommenderar att köttet ligger kvar i vakuumpacken, i kylen – fram tills några dagar återstår av bäst-före-datum. Egentligen så borde man byta ut Bäst-före till Bäst-mellan (from datum - tom datum). Och, kom ihåg, det står inte Släng genast. så har det gått över Bäst före, så är det sällan något problem.

Alternativt, och bäst, är att använda en Mörningstimer, en billig och klok investering. En mörningstimer är enkel att använda och du får perfekt mört kött - varje gång. De som vi säljer, Tenderum, skall gå till 100 % för viltkött och till ca 175 % för nötkött (mindre för kalv, ungdjur). Mörningstimern mäter temperaturen i kylen och räknar ut hur många dagar det är kvar, om temperaturen ändras uppdaterar timern tiden. 

Det allra bästa är att införskaffa en liten extrakyl, enbart för att möra kött. Har du svårt att förhandla fram en sådan med din partner- sälj in en vinkyl! Köttet skall vara mört oavsett om du skall äta eller frysa in köttet.

Det enda du behöver hålla koll på är att limningen på vakuumpacken inte släpper. Om det händer är det ingen katastrof men du får kanske skära bort en del kött, det gör du bäst genom att använda en filékniv – Obs! viktigt att upptäcka i tid. Om du inte har en vacmaskin, packa om köttet genom att linda in det i plastfolie och lägg det i en tight plastpåse. Så lite luft som möjligt. Det finns även handpumpade vaccar som fungerar tillfredställande.

Använd näsan! Kött som gått över bäst-före-datum behöver inte vara dåligt (det är sällan det). Det är som med mjölk eller grädde. Om mjölken gick ut igår, häller du ut den då? Använd näsan – luktar det illa? Om så, skär bort lövtunna skivor tills ni kommer ner till friskt rött kött – ta lite i taget. Lukta på det igen – hur luktar det nu? Och hur ser det ut? Ser det friskt ut?


Jag låter ibland kött ligga flera dagar över tiden. Köttet blir inte mycket bättre men ibland så hinner man inte ta hand om det i tid och jag vet att det inte blir sämre. Det värsta som kan hända är att man får skära bort mer, om limningen i vacken skulle ha släppt. Håll alltså sten koll på limningen.

Fryst kött skall alltid tinas i kylskåpet och aldrig i mikron eller i ugnen och det ska alltid vara rumstempererat när det skall tillagas. Ta ut köttet ur kylen och lägg det på en skärbräda med en ren handduk över. För snabba temperaturväxlingar leder till att köttet stressas och även den bästa biten kan bli hård och seg. Ha aldrig bråttom när du lagar mat – planering är ledordet. Hygienen är alltid viktigt när det handlar om mat. Allt som ska komma i kontakt med köttet bör rengöras noga, helst med bakteriedödande medel. Det är värt att köpa in bra knivar. Diska aldrig knivarna i diskmaskinen (maskindiskmedel förstör knivarna) och förvara dem i ett knivblock eller på en magnetskena. Använder du dina knivar ofta - ta för vana att lämna in dem för slipning av proffs regelbundet, kanske en gång per år är lagom.

När köttet är färdiglagat är det en god idé att låta det vila, med eller utan aluminiumfolie. Med folie så samlas ev köttsaft upp i folien och kan användas till en sås, men innertemperaturen på köttet stiger också med 2-4 grader. Det kan alltså gå från blodigt till rosa, eller från rosa till genomstekt. Det gäller alltså att ta av köttet i tid om du skall lägga det i folie.

Kommunicera din köttbeställning i tid. Vet ni att ni skall ha en köttet vid ett speciellt tillfälle så kan ni beställa det av oss i god tid och vi ser till att ni får ett fantastiskt kött med mycket smak.

Bon Appetit!
Kristian Bengmark